NYHETER

RISE investerar och köper utrustning och teknik från EmbeddedArt


2024-05-02

EmbeddedArt, i samarbete med Research Institutes of Sweden (RISE), presenterar idag ett innovativt forskningsprojekt. Arbetet syftar till att förbättra djurens välbefinnande och effektivisera jordbruksdriften genom avancerad teknik.

Projektet, som startar i juni, sträcker sig över tre år och kombinerar expertis inom satellitteknologi och avancerad dataanalys. RISE investerar och köper utrustning från EmbeddedArt för 250 000 SEK i samband med projektstarten i juni 2024.

I detta arbete kommer RISE att utforska hur satellitbilddata kan användas för att mäta förändringar inom biologisk mångfald. Tekniken kommer att testas för att utröna om den kan detektera miljöförändringar på samma sätt som man idag kan mäta exempelvis övergödning. I förlängningen kan projektet ge ökad förståelse och kapacitet för att skapa mer hållbara jordbruksmiljöer.

EmbeddedArts helägda dotterbolag Spåra kommer att bidra med GPS-trackers utrustade med bland annat accelerometrar och teknologi som möjliggör för lantbrukare att ersätta fysiska stängsel med virtuella alternativ, vilket avsevärt reducerar både tid och kostnad för underhåll.

- Vi valde EmbeddedArt som partner eftersom de har lång erfarenhet att jobba med forskning och institutioner. De skräddarsyr en sensorplattform som möter våra specifika behov, säger Per Peez Nielsen, seniorforskare på RISE inom Etologi och Djurskydd och Sveriges ledande expert inom Virtuella Stängsel.

- Beställningen från RISE och det kommande partnerskapet är en del av vårt åtagande att integrera högteknologiska lösningar inom jordbruket. Dels att förbättra djurens välbefinnande och också att bidra till ett mer hållbart jordbruk, säger Jörgen Eberstein VD på Spåra. Det här beställningen från RISE är mycket glädjande och ger oss en stor möjlighet växa vidare i den här marknaden och samtidigt vara med att skapa en mer miljövänlig jordbrukssektor.

Äntligen är Malen tillbaka i vattnet efter en Generalöversyn!

2024-04-24
Nu ligger hon förtöjd nedanför Residenset i Karlskrona.
Fortsatta sjöprover kommer att genomföras under de kommande veckorna.
GMY!

Namnbytet är klart!


2024-04-17
C Security Systems AB har genomfört namnbyte till EmbeddedArt Group AB, vilket röstades igenom på en extra bolagsstämma som avhölls den 21 mars 2024.

Bolaget är listat på Spotlight Stock Market och går under namnet EmbeddedArt Group AB. Aktien kommer att handlas under namnet EmbeddedArt Group med kortnamn EmArt från och med 16 april 2024.

Notera att bolaget just nu genomför en ny noteringsprocess hos Spotlight som ännu inte är avslutad.

Våra exjobbare på studiebesök!


2024-04-05
Här är fyra av våra fantastiska exjobbare framför HMS Dristig efter ett studiebesök i Karlskrona! Studiebesöket bestod av att lära sig mer om sensorenheten de just nu genomför sina examensarbeten kring. Deras spännande och innovativa arbete kan förhoppningsvis leda till en förbättrad operativ förmåga hos brukaren.

Vi tackar besättningen på HMS Dristig och ser verkligen fram emot att se resultaten av examensarbetarnas hårda arbete!

Uppgradering ubåten Malen fortgår!


2024-02-15
Ubåten Malen har fått nytt kamerasystem, ny plotter och kompass. Dessutom har ett övervakningssystem av ytfarkosten Loppan tillförts

Hackday med tema AI och ML


2024-01-19
Tack alla medverkande på vår fantastiska Hackday med tema AI och ML!

Grupperna fick i uppgift att förkovra sig i tillämpad AI och ML. Tillsammans utmanade vi oss själva, lärde oss om teknik och hade väldigt trevligt!

Bra jobbat!

2024-01-15
Vi startar 2024 med att anställa ca 200 års ubåtskompetens! Varmt välkomna!
2023-12-05
För andra året delades EmbeddedArts vandringspris Sensortävlan för Spanbåt ut.
EmbeddedArt AB gratulerar HMS Dristig till sin andra raka vinst (år 2022 och 2023).
Att få bidra till svensk försvarsförmåga är något vi på EmbeddedArt brinner för och Sonarbojsystem 225 är en av de produkter vi är stolta över att bidra med.

Höstfest med temat Under ytan

2023-11-15
Tack alla fantastiska gäster som kom till vår Höstfest förra veckan! Vi hade superkul!

Och tack FARMEN Flygsektionen KTH som gjorde ett fantastiskt jobb i baren!

EmbeddedArt är ett Gasellföretag!

2023-10-24
För att bli Gasellföretag krävs en ökande omsättning och minst fördubbling mätt över de 4 senaste åren samt ett positivt samlat resultat. Vi Lyckades! Trots COVID, komponentbrist och räntehöjningar. Och det är helt tack vare det här fantastiska gänget!


Signera uppropet - Klimatmålen för 2030 måste ligga fast


2023-10-19
Vi kan inte nog stryka under vikten av att vi tillsammans möter dessa mål! Vi har signerat. Gör ni det också!

Se 
https://www.wecandoit.tech/2030

EmbeddedArt på konferensresa i Kroatien

2023-10-06
EmbeddedArt genomförde en konferens i Kroatien med både Karlskrona och Stockholmskontoret.

Förutom att vi fördjupade oss inom våra expertområden arbetade vi med flera frågeställningar, bland annat:

”Hur ska vi som bolag använda AI för att fortsätta vara konkurrenskraftiga?”,

”Vilka trender ser vi inom försvarsområdet”.

Utöver arbetet njöt vi av en härlig resa med gemenskap, vacker natur, havsbad, sportaktiviteter och inte minst god mat och dryck.

Marine Innovation Day i Karlskrona


2023-09-21
Försvarsminister Pål Johnsson pekar ut riktningen kring marin innovation. Något vi vill belysa är vikten av SME företag för att få upp tempo och innovationshöjd i framtidens marinteknik.

EmbeddedArt delivers an advanced Echo Repeater


2023-09-12

We have contributed in developing , in our opinion, one of the most advanced Echo Repeaters in the world!

​​​​​​​EmbeddedArt got the request of participating in designing and constructing it, from the customer’s technical requirements to a working product. Our CTO was closely involved in the development which have included software development, electronic and mechanical design and of course testing.

A big reason of the success of this project is the agile approach in collaboration with our customer, FOI – the Swedish defence Research Agency. It is always those product development projects that are the most successfully ones.

Do you also have an idea of a product that you want to materialize?
Comment below or contact us directly!

Eric, en av våra UV-stjärnor


2023-09-05

"Jag drivs av internationella samarbeten och att få saker att hända!"

Eric började på Ubåtsflottiljen på 80-talet och har sedan dess bland annat varit fartygschef på varierande plattformar inom Marinen, arbetat med internationell verksamhet och har de senaste åren blivit en viktig kugge för utvecklingen av ny undervattensteknik i Sverige. Nu arbetar han med ubåtar samt autonoma farkoster, såväl över som under ytan. Och förutom det, är han en otroligt härlig människa!

Eric deltar även som föreläsare vid flera utbildningar internationellt och som keynote speaker vid olika konferenser och mässor.
”Jag är väldigt taggad på de nya projekten som ligger framför mig”, berättar Eric. ”Jag har haft skitkul på jobbet, alltid. Men det som jag ska göra nu, kommer lätt vara bland det roligast jag gjort någonsin!”

Loppan!

2023-08-31
Vår nya följeslagare till Malen är äntligen på plats i Karlskrona!
Loppan har en sensorplattform som kommunicerar via LEO (Low Earth Orbit) Satellit-kommunikation och den laddas kontinuerligt med en solpanel. Med hjälp av Loppan kommer vi alltid kunna kommunicera med besättningen ombord på ubåten och vi kommer i realtid kunna analysera data från ubåtens system.

”Vi har såklart redundans kopplat till kommunikationen. Loppan är även försedd med 4G- och WiFi-antenn”, berättar Christer, vår expertkonsult inom C3. ”Att ha LEO satellit-kapacitet är fördelaktigt när data behöver skickas till havs då 4G-täckning bara finns längs med kustremsan.”

GMY Loppan!

Uppdatering modifiering Malen

2023-08-25
Hittills har vi bland annat gjort följande:
 • Komplettering med ny batteribank istället för dieselmotor
 • Framtagning av batterilådor med ventilation
 • Montering av kamerasystem och skärmar
 • Montering av (i fören och akter om tornet)
 • Renovering av hydraulkolv till balansvikt 
 • Nytt hydraulaggregat till aktra trustorn och balansvikten
 • Installation av nödluft (andningsluft)
 • Montering av CO2 scrubber
 • Montering av kompass i masten
 • Byte av propelleraxeltätning
 • Byte av fönster
 • Slipning och målning
Stay tuned för fortsättning!
Och för att få veta vad Loppan har med allt och göra…

We talk about Bruno!

2023-08-16
Vem har inte haft Disneys låt ”We don’t talk about Bruno” på hjärnan?

Vi pratar gärna om Bruno, för Bruno har nämligen precis börjat hos oss. Han har lång erfarenhet inom mekatronik, både som utvecklare och i chefspositioner och Bruno kommer att bli ett väldigt uppskattat tillskott hos oss på EmbeddedArt.

Vi frågade Bruno hur det känns och varför han valde att börja hos oss:
-Känns super! Roliga tekniska utmaningar och fina kollegor är en svårslagen kombination! Dessutom att få jobba med helhetsåtagande och produktframtagning in-house lockade verkligen.

Och det känns redan som att Bruno är en naturlig del av teamet som jobbar med ett av våra in house-projekt, varmt välkommen säger vi!

EmbeddedArt i Almedalen 2023


2023-07-04
Då var vi tillbaka på fastlandet efter en solig almedalsvecka, veckan har bjudit på mycket intressanta möten och diskussioner.

Ett genomgående tema för årets upplaga var förstås säkerhet. Glädjande är att så väl ÖB som många andra höga företrädare specifikt lyfter ut SME-företag som en nödvändighet för att lösa framtidens behov.

One of our senior colleagues is part of a panel at the Baltic Digital expo!


​​​​​​​2023-06-29
Eric, who has extensive knowledge and experience within Subsea warfare and the underwater domain, gave a talk and participated in a panel to make our contribution to the development in the area.

EmbeddedArt is one of the strongest companies in Sweden in the Subsea warfare and underwater sensors area. To remain relevant we will continue develop underwater systems, participate in events like this and educate our coworkers.

It was a very good event with participation from the highest management level from political, business and military side says Eric, senior project advisor naval warfare.

Bix Eriksson deltog i Marinmästerskapet 2023 i Västervik!


​​​​​​​2023-06-21
Stort tack för inbjudan till årets upplaga av marinmästerskapet i golf. EmbeddedArts Bix spelade med klart godkänt resultat.
Dessutom sponsrade EmbeddedArt tävlingen närmast linjen vid hål 9. Kerstin Rydin Holmqvist (VIP) lyckades med att lägga bollen på linjen och Mikael Ånnegård la den 8,5 cm i sida.

När Bix inte golfar jobbar han med elektronikutveckling i ett avancerat undervattensrobotikprojekt. Vilket han alltid gör med ett lugn och ett glatt humör! En egenskap som är bra både på kontoret och på golfbanan! Väl kämpat Bix!

Kolla in vår sambands- och kommunikationsexpert Christer Wessberg, som just nu monterar kameror i vår miniubåt Malen!


​​​​​​​2023-06-12
Förutom det jobbet går Christer och några av våra andra skickliga kollegor igenom ubåten noggrant och genomför en halvtidsmodifiering (HTM). Vi uppdaterar och förbättrar ubåten genom att lägga till nya funktioner och säkerställa att den är redo för framtiden. När vi åter sjösätter henne kommer hon vara utrustad med en förbättrad sensorpark och ha en mer effektiv framdrift. Spännande grejer på gång! Fortsätt häng med oss här eller på LinkedIn så missar ni inga uppdateringar om ubåtens HTM!

Vi vill lyfta fram Ulrik, en otroligt skicklig kollega som just nu arbetar med att testa GPS-mottagning på en kunds IoT-enhet


​​​​​​​2023-06-07
Utöver sin tekniska kompetens, imponeras vi av Ulriks engagemang och uppoffringar. Som småbarnsförälder är det inte alltid lätt att hinna med allt och göra allt med ett glatt humör, men det löser Ulrik med bravur. Han visar en enastående dedikation och arbetsmoral. Ulrik, du är en inspirerande förebild för oss alla, och vi är privilegierade att ha dig i vårt team. Tack för ditt fantastiska bidrag!

A big shoutout to Kongl. Skeppssällskapet for pulling off an awesome Marinteknikdagarna at KTH!


​​​​​​​2023-06-05
We had a blast and met so many cool people! We're super stoked about the promising future ahead and can't wait to see what it holds for all of us!

Äntligen har vi öppnat vår Ubåt! Inte för allmänheten, utan helt på mitten. Varför?


2023-05-22
Jo för att vi ska renovera och göra en gedigen översyn. Och vissa komponenter går helt enkelt inte igenom luckan…
För er som inte kan relatera till ubåtskonstruktion kan liknelsen göras med när ni glatt byggde ihop en soffa från IKEA och sen inser när ni ska flytta, att den inte går ut genom dörren.
Vi har dock koll på det och ubåten är designad för att delas.

Stay tuned om ni är nyfikna på om vi får ihop henne!