Nyheter

Eric, en av våra UV-stjärnor


2023-09-05
"Jag drivs av internationella samarbeten och att få saker att hända!"

Eric började på Ubåtsflottiljen på 80-talet och har sedan dess bland annat varit fartygschef på varierande plattformar inom Marinen, arbetat med internationell verksamhet och har de senaste åren blivit en viktig kugge för utvecklingen av ny undervattensteknik i Sverige. Nu arbetar han med ubåtar samt autonoma farkoster, såväl över som under ytan. Och förutom det, är han en otroligt härlig människa!

Eric deltar även som föreläsare vid flera utbildningar internationellt och som keynote speaker vid olika konferenser och mässor.
”Jag är väldigt taggad på de nya projekten som ligger framför mig”, berättar Eric. ”Jag har haft skitkul på jobbet, alltid. Men det som jag ska göra nu, kommer lätt vara bland det roligast jag gjort någonsin!”

Loppan!


2023-08-31
Vår nya följeslagare till Malen är äntligen på plats i Karlskrona!
Loppan har en sensorplattform som kommunicerar via LEO (Low Earth Orbit) Satellit-kommunikation och den laddas kontinuerligt med en solpanel. Med hjälp av Loppan kommer vi alltid kunna kommunicera med besättningen ombord på ubåten och vi kommer i realtid kunna analysera data från ubåtens system.

”Vi har såklart redundans kopplat till kommunikationen. Loppan är även försedd med 4G- och WiFi-antenn”, berättar Christer, vår expertkonsult inom C3. ”Att ha LEO satellit-kapacitet är fördelaktigt när data behöver skickas till havs då 4G-täckning bara finns längs med kustremsan.”

GMY Loppan!

Uppdatering modifiering Malen


2023-08-25
Hittills har vi bland annat gjort följande:
 • Komplettering med ny batteribank istället för dieselmotor
 • Framtagning av batterilådor med ventilation
 • Montering av kamerasystem och skärmar
 • Montering av (i fören och akter om tornet)
 • Renovering av hydraulkolv till balansvikt 
 • Nytt hydraulaggregat till aktra trustorn och balansvikten
 • Installation av nödluft (andningsluft)
 • Montering av CO2 scrubber
 • Montering av kompass i masten
 • Byte av propelleraxeltätning
 • Byte av fönster
 • Slipning och målning
Stay tuned för fortsättning!
Och för att få veta vad Loppan har med allt och göra…

We talk about Bruno!

2023-08-16
Vem har inte haft Disneys låt ”We don’t talk about Bruno” på hjärnan?

Vi pratar gärna om Bruno, för Bruno har nämligen precis börjat hos oss. Han har lång erfarenhet inom mekatronik, både som utvecklare och i chefspositioner och Bruno kommer att bli ett väldigt uppskattat tillskott hos oss på EmbeddedArt.

Vi frågade Bruno hur det känns och varför han valde att börja hos oss:
-Känns super! Roliga tekniska utmaningar och fina kollegor är en svårslagen kombination! Dessutom att få jobba med helhetsåtagande och produktframtagning in-house lockade verkligen.

Och det känns redan som att Bruno är en naturlig del av teamet som jobbar med ett av våra in house-projekt, varmt välkommen säger vi!

EmbeddedArt i Almedalen 2023


2023-07-04
Då var vi tillbaka på fastlandet efter en solig almedalsvecka, veckan har bjudit på mycket intressanta möten och diskussioner.

Ett genomgående tema för årets upplaga var förstås säkerhet. Glädjande är att så väl ÖB som många andra höga företrädare specifikt lyfter ut SME-företag som en nödvändighet för att lösa framtidens behov.

One of our senior colleagues is part of a panel at the Baltic Digital expo!


​​​​​​​2023-06-29

Eric, who has extensive knowledge and experience within Subsea warfare and the underwater domain, gave a talk and participated in a panel to make our contribution to the development in the area.

EmbeddedArt is one of the strongest companies in Sweden in the Subsea warfare and underwater sensors area. To remain relevant we will continue develop underwater systems, participate in events like this and educate our coworkers.

It was a very good event with participation from the highest management level from political, business and military side says Eric, senior project advisor naval warfare.

Bix Eriksson deltog i Marinmästerskapet 2023 i Västervik!


​​​​​​​2023-06-21

Stort tack för inbjudan till årets upplaga av marinmästerskapet i golf. EmbeddedArts Bix spelade med klart godkänt resultat.
Dessutom sponsrade EmbeddedArt tävlingen närmast linjen vid hål 9. Kerstin Rydin Holmqvist (VIP) lyckades med att lägga bollen på linjen och Mikael Ånnegård la den 8,5 cm i sida.

När Bix inte golfar jobbar han med elektronikutveckling i ett avancerat undervattensrobotikprojekt. Vilket han alltid gör med ett lugn och ett glatt humör! En egenskap som är bra både på kontoret och på golfbanan! Väl kämpat Bix!

Kolla in vår sambands- och kommunikationsexpert Christer Wessberg, som just nu monterar kameror i vår miniubåt Malen!


​​​​​​​2023-06-12
Förutom det jobbet går Christer och några av våra andra skickliga kollegor igenom ubåten noggrant och genomför en halvtidsmodifiering (HTM). Vi uppdaterar och förbättrar ubåten genom att lägga till nya funktioner och säkerställa att den är redo för framtiden. När vi åter sjösätter henne kommer hon vara utrustad med en förbättrad sensorpark och ha en mer effektiv framdrift. Spännande grejer på gång! Fortsätt häng med oss här eller på LinkedIn så missar ni inga uppdateringar om ubåtens HTM!

Vi vill lyfta fram Ulrik, en otroligt skicklig kollega som just nu arbetar med att testa GPS-mottagning på en kunds IoT-enhet


​​​​​​​2023-06-07

Utöver sin tekniska kompetens, imponeras vi av Ulriks engagemang och uppoffringar. Som småbarnsförälder är det inte alltid lätt att hinna med allt och göra allt med ett glatt humör, men det löser Ulrik med bravur. Han visar en enastående dedikation och arbetsmoral. Ulrik, du är en inspirerande förebild för oss alla, och vi är privilegierade att ha dig i vårt team. Tack för ditt fantastiska bidrag!

A big shoutout to Kongl. Skeppssällskapet for pulling off an awesome Marinteknikdagarna at KTH!


​​​​​​​2023-06-05

We had a blast and met so many cool people! We're super stoked about the promising future ahead and can't wait to see what it holds for all of us!

Äntligen har vi öppnat vår Ubåt! Inte för allmänheten, utan helt på mitten. Varför?


2023-05-22

Jo för att vi ska renovera och göra en gedigen översyn. Och vissa komponenter går helt enkelt inte igenom luckan…
För er som inte kan relatera till ubåtskonstruktion kan liknelsen göras med när ni glatt byggde ihop en soffa från IKEA och sen inser när ni ska flytta, att den inte går ut genom dörren.
Vi har dock koll på det och ubåten är designad för att delas.

Stay tuned om ni är nyfikna på om vi får ihop henne!

Försvarsministern och Viceamiral Jonas Haggren var supertydliga med att vi, små- och medelstora företag måste vara en naturlig och drivande del av den svenska försvarsförmågan! Speciellt när det kommer till leverans men framförallt innovation!


2023-05-17

Förra veckan deltog vi i SME-Ds årsmöte. SME-D, The Swedish Association of Small and Medium Size Enterprises in Defense and Security är en ideel förening bestående av små och medelstora bolag inom försvarsindustrin. Tillsammans arbetar vi för att förbättra möjligheterna för mindre bolag att leverera till Försvarsmakten, FMV och internationellt.

EmbeddedArt är redo att växla upp och ta ett större ansvar!
Är Sveriges myndigheter redo att ge små- och medelstora företag utrymme och möjlighet?

Thank you SMaRC for a very interesting, well organized, and inspiring event! We are very proud of being a part of your project!


​​​​​​​2023-05-11

EmbeddedArt supports with sonar and hydroacoustic expertise, and electronics development for the SMaRC UAV, which is extremely complex and incredibly fun!

EmbeddedArt participated in the SMaRC-day among many other branch colleagues and persons with interest in underwater autonomous vehicles. Keynote speaker made it crystal clear how important this technical development is for making sure that our oceans stay clean, healthy and secure, and it is obvious that this area of technology is about to explode in new innovations and possibilities!
 
Once again, a big thank you and see you soon!

Sker all eran outsourcing till en partner långt bort?
Vi levererade just ett helhetsåtagande till en nöjd kund. Och all utveckling och produktion skedde i centrala Stockholm!


​​​​​​​2023-04-28

Produktutveckling och produktion är komplexa processer som många företag brottas med eftersom de saknar nödvändig kapacitet eller är belastade av andra prioriteringar. Dessutom består produktutveckling och produktion av flera olika faser, från idé-skapande, via prototypande och testning till tillverkning, där alla faser har sina egna utmaningar.

Genom att lägga ut produktutveckling på en partner, kan företag dra nytta av partnerns specialistkompetens, erfarenhet, resurser och nätverk för att möta dessa utmaningar. Genom att vända sig till EmbeddedArt får våra kunder en hög kvalitet, effektivt utvecklingsarbete och en kontinuitet samtidigt som risker, förseningar och missförstånd minskar.

Baserat på vår erfarenhet, har outsourcing till oss skapat stor nytta hos våra partners, som har kunnat fokusera på sina kärnkompetenser, strategiska prioriteringar och kunnat göra det som de är bra på. Vilket dessutom har lett till kostnadsbesparingar, ökad produktivitet, högre konkurrenskraft, en snabbare time-to-market och en högre produktkvalitet.


Det känns jättekul att Philip Andersson börjar hos oss!


​​​​​​​2023-04-18

Philip är mekatroniker med specialitet inom C++ och kommer att stärka upp våra in-house projekt. Philip avslutade i samband med Vasaloppet en Svensk klassiker och sprang just Prags halvmaraton. Kul att du är här Philip!

Idag utbildade EmbeddedArt elever från Sjöstridsskolan i hur sonarbojar är uppbyggda rent elektroniskt, samt hur de fungerar rent funktionellt


​​​​​​​2023-04-12

Vissa av eleverna kommer efter utbildningen att mönstra ombord på de svenska Spanbåtarna vilka har just sonarboj 225 som en av sina sensorer. En sonarboj som EmbeddedArt levererar till Försvarsmakten.


The threat to our critical infrastructure is increasing and especially in the sea bed area and the underwater domain. That's why we treat this area so seriously

​​​​​​​
2023-03-24
Let us deep dive in to one of the major threats.
Divers and small submersible vehicles are today very silent and almost impossible to detect. That’s why it is crucial to have high sensitivity of the sensors and filtering out noise from ocean and disturbances from electricity (50Hz).

To solve this, EmbeddedArt is using a digital signal chain with the AD-converter as close to the sensor as possible. And the future is thrilling. Better sensors and smarter systems will give us the tools to create even more efficient Harbor Protection Products.

5281 hummertinor, över 1100 havskräfteburar och flera kilometer med nät!

​​​​​​​2023-03-17

Per-Olof är en hjälte! Under åren 2017 - 2022 har han och hans team plockat upp allt detta under städinsatser i ett fåtal kommuner på Västkusten. Per-Olof är en av dem som deltog i vårt seminarium som vi höll i tillsammans med Marint centrum Simrishamn och RISE med syftet att diskutera Ghost Fishing, lösningar och problem.

EmbeddedArt visade upp sin PoC AI-produkt som tittar på sonardata och identifierar borttappade fiskeredskap. Produkten är ett stöd för att effektivisera upp arbetet med planering av städinsatser. Vi fick ett väldigt positivt gensvar och vi är otroligt tacksamma över att få vara en del av detta! Tack RISE och Simrishamns kommun för ett fantastiskt samarbete och tack alla deltagare som delade värdefull kunskap och energi!

Vilken vecka! Vi växer! Tangerat veckorekord!


​​​​​​​2023-03-10

Denna vecka har vår konsultchef Mathias Lundberg skrivit under 2 anställningsavtal, tangerat veckorekord! Vill du veta mer om EmbeddedArt? Ta en fika med Mathias! Glöm inte att be honom visa var han gömmer kakor/fikabröd. Vi andra hittar inte! Och se gärna våra annonser på www.embeddedart.se/karriar

High tech isn’t always white lab facilities, AI or robotics!


​​​​​​​2023-03-09

Sometimes it is Stijn working with one of our partners IoT devices in a tough environment from a connectivity perspective. What place is better to do this than on the bottom floor of a stone building?
Here, Stijn, our talent from The Netherlands, is making sure that the IoT device can connect with a virtual operator. Making it possible for our partner to connect its devices seamlessly around the globe and without the pain of roaming agreements.
This photo is a year old and now Stijn is helping another partner with advanced embedded vision.
“That’s the best part of being a consultant at EmbeddedArt. I work with very advanced technology in very different fields, but always with the same experienced team supporting me at our office”.

Stijn, you are a very competent, helpful and very valuable coworker! We are so happy to have you!

BAM - Blekinge arbetsmarknadsdag


​​​​​​​2023-03-01

Kom och besök oss på BAM i Karlskrona idag, vill du jobba med underbara kollegor och spännande ny teknik med fokus under vattnet så stavas din framtida arbetsgivare.

Hjälp! Elektrisk drift eller Dieselmotor?


​​​​​​​2023-02-23

Som ni vet, vi har en ubåt. Den ska snart in på varv och vi ska renovera den ordentligt. Men vi vet inte vilket vägval vi ska ta. Hjälp oss!
 • Helelektrisk framdrivning eller
 • Dieselelektrisk framdrivning eller
 • Bränsleceller
Se vårt inlägg på LinkedIn, motivera gärna ditt svar med en kommentar.

EmbeddedArt teams up with the Swedish Defence University and hold lectures at The Polish Naval Academy (PNA) "Heroes of Westerplatte"

​​​​​​​
2023-02-17
EmbeddedArt teams up with the Swedish Defence University and hold lectures at The Polish Naval Academy (PNA) "Heroes of Westerplatte".

Besök av masterstudenter från KTH


​​​​​​​2023-02-16
I tisdags hade vi nöjet att visa runt några masterstudenter från KTH i våra lokaler och diskutera våra och deras tekniska projekt. De höll med om hur kul det är att få jobba tekniknära och med avancerade system och vi blev imponerade av deras kompetens! Ni kommer gå långt! Tack för besöket och på återseende säger vi!

Besök av elever från BTH


​​​​​​​2023-02-03
Under förra veckans hade vi ett event på vårt kontor, vi fick besök av elever från Marintekniska programmet på BTH (Blekinge Tekniska Högskola). Inte minst fick vi möjlighet att diskutera möjliga lösningar till problematiken kring Ghost fishing. Mycket trevlig och givande! Kom och jobba med oss i kampen för rena hav.

Hotet på Havsbotten


​​​​​​​2023-01-27
I samband med Marinstridsdagarna bjöd EmbeddedArt in till föreläsning på temat ”Seabed warfare och morgondagens undervattensstrid, stora obemannade farkoster i svenska vatten”. Ett eftersatt område är övervakning av fast infrastruktur som kablar och rörledningar där fasta sensorer i kombination med obemannade farkoster kan utgöra lösningen. Vi hade ca 60 gäster med allt ifrån Marinchefen till studenter från BTH, stort tack till alla er som kom. Tveka inte att höra av er om ni vill veta mer om morgondagens sensorsystem.

Drunkningslarm


2023-01-20
EmbeddedArt är experter på hydroakustik och systemutveckling och stöttar det helsvenska bolaget Sentag med utveckling och produktion av ett drunkningslarm. Systemet bygger på ett armband som övervakar badarens beteende och vid befarad drunkning, via en akustisk signal i poolen, aktiverar larm som påkallar uppmärksamhet av livräddarpersonal.

Vi är stolta över att få utveckla hela systemet, från armband till övervakningspanel, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö i säkrare simhallar och äventyrsbad.

Vi växer!


2023-01-09
Vi hälsar Mats Ferdeen välkommen som systemutvecklare inom inbyggda system. Han har bakgrund inom försvars- och automotiveindustrin. Och vi önskar Mats lycka till på konsultuppdraget som påbörjas i morgon.

God jul!


2022-12-21

Midvintervattnets köld är hård
Malen hon gnistra och glimma
Hon sover snart i varvets vård
Under sin översynstimma
Månen vandrar sin tysta baun
Snön lyser vit runtom i staun
Snön lyser vit på Malen
Snart ur vattnet upptagen

Nu är UVS-1300 Malen upptagen för en större översyn under vintern. Hon kommer att delas akter om tornet och i grova drag kommer följande att göras under översynen:
- Kontroll av batterier
- Kontroll av dieselmotor
- Komplettering av hydraulaggregat till kölvikt
- Omdragning av el
- Montage av kameror och lampor
- Nytt styrsystem
- Uppgradering av navigationssystemet

Vi växer!


​​​​​​​2022-11-01
Johan Backer har varit vår kund sedan 2015. Nu har vi äntligen lyckats anställa honom! Johan som har en bakgrund inom projektledning och produktägande kommer hjälpa oss i våra IoT-satsningar och driva utvecklingsprojekt inom undervattensteknik. Vi säger varmt välkommen Johan!

 • konf
 • 20220930_164517
 • berget1

Äntligen konferens!


2022-10-03
Vi har varit på konferens i Albaniens huvudstad Tirana och nästan alla medarbetare från Stockholm och Karlskrona var med. Förutom konferenspass innehållande presentationer av projekt/produkter/ubåt och grupparbeten hann vi även med sightseeing. Vi besökte torget Skanderberg, bunkerkomplex under berget Dajti och gjorde bergsutflykter, via jeep och kabinbana.

Vi växer!


​​​​​​​2022-09-05

Vår konsultchef Mathias Lundberg har idag skrivit under ett anställningsavtal. Han vill såklart gärna skriva under fler avtal, se vår annons här.

Vår ubåtssatsning har tagit fart!


2022-09-02
Innan semestern genomfördes provdyk nedanför Residenset i Karlskrona och efter semestern har provkampanjen fortsatt. Syftet är att träna allt från dykorganisationen, avvägning av ubåten, samt identifiera vilka system som behöver uppgraderas under kommande översynsperiod.

Vi växer!


2022-08-25
Vi är mycket glada att hälsa Lennart Flygar välkommen till EmbeddedArt. Han kommer att arbeta som Senior Project Advisor och kommer senast från Försvarsmakten där han var Chefsingenjör Ytfartyg på Marinstaben.

Vi växer!


2022-08-15
Vi hälsar Bix Eriksson välkommen som systemutvecklare inom inbyggda system. Bix kommer närmast från KTH, Stockholm, med en Masterexamen inom Mekatronik.

Sommarfest!


2022-06-22
EmbeddedArt i Stockholm hade sin sommarfest på Torpedverkstan, det självklara matstället för ett företag som äger en ubåt. Vi hade en kanonkväll i det fina vädret på deras uteservering, den goda stämningen blev aldrig torpederad..

Vi växer!


2022-04-27
Vår konsultchef Mathias Lundberg har nyligen skrivit under 2 anställningsavtal. Han vill såklart gärna skriva under fler avtal, se vår annons här.
 Oceanology International in London
​​​​​​​
2022-03-21
Last week we visited Oceanology International in London. At the fair, the marine technology of the future was presented with a strong focus on autonomy, marine technology and Artificial Intelligence. It is very satisfying to see how fast development is taking place and we are seeing clear synergies between civilian and military technology development. However, it would be desirable for technological development to be directed more towards sustainability, as all the earth's oceans are already troubled. Follow our projects for cleaner seas Ghost Eye and FindMe to see how we solve this problem.

AI-algoritm ska hitta förlorade fiskeredskap


2022-03-11
​​​​​​​
EmbeddedArt har fått i uppdrag att ta fram en algoritm för att identifiera förlorade fiskeredskap på havets botten. Målet med projektet är att ta fram en funktion som med hjälp av artificiell intelligens analyserar sonardata (en bild av botten) och hittar fiskeredskap som både smutsar ner och bidrar med oönskad fångst (spöfiske) i våra hav. Projektet är beställt av Marint centrum på Simrishamns kommun och utgör en del i deras arbete för ett hållbart östersjöfiske.
Se även projektet Ghost Guard https://ghostguard.havochvatten.se/ghostguard/

Marinchefen besöker EmbeddedArt för samtal om framtidens undervattensteknik


2022-02-17
Under tisdagen fick vi finbesök på kontoret, det var Sveriges Marinchef Konteramiral Ewa Skoog Haslum, Marinstabschef Fredrik Palmkvist samt Materielområdesansvarig Undervatten Tobias Söderblom, som kom för att diskutera de möjligheter och utmaningar som morgondagens förmågetillväxt inom undervattensområdet medför.
 
Marinchefen förmedlade ett tydligt budskap om att den stundande tillväxtfasen ställde nya krav på snabba och tillförlitliga leveranser av teknik vilket i sig bygger på en öppenhet och transparens mot industrin.
 
Vi tog tillfället i akt att förmedla vilka tjänster vi kan bidra med och listade även en del idéer kring framtida forsknings och utvecklingsprojekt som skulle gagna den Svenska Marinen på kort och lång sikt.

Ny konsultchef på EmbeddedArt


2022-01-31
​​​​​​​Vi hälsar Mathias välkommen som ny konsultchef, hans roll blir att peka ut riktningen och hålla ihop våra konsultuppdrag. Mathias har bakgrund som mjukvaruutvecklare, projektledare och chef från teknikvärlden.

Ny artikel om EmbeddedArt från SMTF


2022-09-08
Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Ny hemmahamn 


2021-06-02
​​​​​​​
Då har vår ubåt Malen äntligen förtöjt sin nya hemmahamn, ett stenkast från vårt Karlskronakontor rakt utanför "Residenset" i förlängningen av Vallgatan Karlskrona. 

Ubåten kommer att utgöra en platform för utveckling av framtidens undervattensteknik. Vi har många spännande uppslag.

Miniubåten UVS 1300 Malen reser söderut 


​​​​​​​2021-06-01
Då har vår ubåt UVS 1300 Malen åter sjösatts redo för nya uppdrag, efter en lastbilsfärd från Stockholm ligger hon nu förtöjd i Saltö-hamn (Karlskrona) i väntan på förflyttning till sin nya hemmahamn. Mer information kommer inom kort...

Sublights kameror får ny digital teknik 


2020-12-04
Våra videosystem kan nu beställas med HD-SDI kamera vilket möjliggör 1080p HD upplösning. Utöver skarpare bild ger HD signalen råformat vilket ökar möjligheterna vid efterhandling av video. Video kommer också med overlay enligt kundens önskemål.